TESTE DE LABORATOR

Nivelul mercurului în sânge și urină NU este diagnostic pentru intoxicația cu mercur, având în vedere că el nu se corelează cu nivelul de mercur de la nivelul organelor interne, în mod special de la nivelul creierului. Niveluri mari de mercur în sânge sau urină stabilesc cu certitudine diagnosticul de intoxicație cu mercur, dar asta se întâmplă rar. Niveluri scăzute, însă, nu exclud intoxicația cu mercur și diagnosticul nu se poate baza pe aceste rezultate.

 

Intoxicația cu mercur este dificil de diagnosticat deoarece mercurul ”se ascunde” în țesuturi. Prin urmare, încercarea de a afla dacă cineva are intoxicație cu mercur nu este ușoară și nici simplă. Nu pot fi testate, pur și simplu, firul de păr, sângele, urina sau materiile fecale ale unei persoane, măsurat nivelul de mercur, și gata. Țesuturile organismului păstrează mercurul pentru perioade diferite de timp. Mercurul va rămâne mult timp în unele țesuturi, cum ar fi creierul și ficatul, organe ”preferate” de mercur pentru a se ”ascunde”. Alte țesuturi, cum ar fi sângele, vor elimina mercurul destul de repede, în câteva luni, în timp ce creierul îl păstrează toată viața.

 

Curând după expunere mercurul este prezent în firul de păr și sânge. Asta înseamnă că sângele și părul vor avea probabil un nivel ridicat de mercur. Dar mai târziu, în majoritatea cazurilor, mercurul este „ascuns” adânc în țesuturi și nu mai este prezent în sânge, păr, urină sau fecale. Cu toate acestea, el este încă prezent în alte organe și continuă să deterioreze țesuturile. Pentru persoanele care au fost expuse prin intermediul obturațiilor de amalgam, expunerea este de obicei departe în trecut și prea lentă pentru ca mercurul să apară în păr, sânge, urină sau fecale.

 

IMPORTANT:

O persoană care are intoxicație cu mercur va avea adesea valori normale ale mercurului la testele din firul de păr, sânge, urină sau materii fecale. Cele mai recente articole medicale menționează faptul că intoxicația cu mercur nu poate fi exclusă pe baza nivelului de mercur din urină, din sânge sau din firul de păr. Doar o persoană din 10 are un nivel ridicat de mercur la aceste teste. Celelalte 9 persoane intoxicate au valori normale ale mercurului. Dacă valoarea mercurului este ridicată la testarea firului de păr, acest lucru indică probabil că persoana are intoxicație cu mercur. Dar dacă valoarea mercurului este normală (sau chiar foarte scăzută), acest lucru nu înseamnă ca persoana respectivă nu are intoxicație cu mercur. Mercurul poate fi încă prezent în creier și în alte organe, producând multe leziuni acolo, fără să fie prezent în firul de păr. Acest lucru se întâmplă foarte des.