CE ESTE CHELAREA

TRATAMENTUL DE ELIMINARE A MERCURULUI din organism se numește chelare și folosește medicamente numite agenți chelatori. Există 2 tipuri de chelare: orală și intravenoasă.

 

CHELAREA ORALĂ este procesul prin care sunt administrați oral agenți chelatori, care se leagă strâns de metalele din organism folosind legături chimice puternice, ceea ce face ca mercurul legat de agentul chelator să fie mult mai puțin activ din punct de vedere chimic și să permită excreția inofensivă, prin urină sau fecale. Chelarea orală este mult, mult mai sigură pentru pacient în cazul intoxicației cronice cu mercur. Este mult mai puțin costisitoare și poate fi administrată de pacient, sub monitorizarea unui medic informat despre protocolul cu doze mici administrate frecvent.

 

CHELAREA INTRAVENOASĂ poate fi efectuată doar în spital, este periculoasă și nu este recomandată. Cea mai sigură abordare este aceea de a reduce nivelul de mercur lent și sigur, cu doze mici administrate frecvent.

 

CHELATORII EFICIENȚI SUNT CEI CARE CONȚIN 2 GRUPĂRI DE TIOL prin intermediul cărora se leagă puternic de mercurul din sânge și țesuturi și îl țin strâns legat până la eliminarea sa, împiedicând astfel redistribuirea (depunerea în alte organe și țesuturi). Singurii agenți chelatori eficienți în eliminarea mercurului din organism sunt: DMSA – acid dimercaptopropansuccinic, DMPS – acid dimercaptopropansulfonic, ALA – acid alfa lipoic (singurul care pătrunde în creier).

 

Suplimente precum CHLORELLA, CILANTRO (coriandru), CISTEINĂ, ZEOLIT, NAC și GLUTATION sunt folosite în mod incorect pentru chelare, ele nefiind chelatori eficienți deoarece nu conțin cel puțin 2 grupări de legare (tiol). Conțin un singur grup tiol, ceea ce face ca legătura cu mercurul să fie una slabă, care doar îl mobilizează din ”depozite” (organe și țesuturi), și apoi îl eliberează în sânge. Neținându-l legat, inactiv, până la eliminare, favorizează redistribuirea în alte țesuturi cu apariția de noi simptome sau agravarea celor existente și înrăutățirea stării de sănătate. Majoritatea efectelor nocive ale mercurului se produc atunci când este mobilizat fără a fi legat corespunzător și eliminat. Este ca și cum s-ar stârni un cuib de viespi.

_________________