SEMNE ȘI SIMPTOME FIZICE

_________________

SIMPTOMELE FIZICE PRECOCE INCLUD: amețeală, tinitus (sunete/țiuit în urechi), insomnie, somnolență, lipsa poftei de mâncare, tendință spre diaree care alternează adesea cu constipație, mâini și picioare reci, tendința de a transpira (unii pacienți au simptome opuse și nu transpiră deloc), înroșirea pielii, în special pe față și gât. Unii pacienți roșesc frecvent, iar alții nu roșesc niciodată. Astmul este un simptom al intoxicației cronice cu mercur. Tulburările digestive sunt de asemenea comune.

 

PIELEA DEVINE USCATĂ, piciorul de atlet și ciuperca unghiilor progresează, iar zona interioară a gleznelor, în particular în spatele osului gleznei și un pic deasupra, devine uscată, pruriginoasă și se descuamează, devenind dureroasă și enervantă, ținând pacientul treaz peste noapte. Chiar și după ce infecțiile fungice au fost eliminate, hiperkeratoza, adesea cu eritem papular și mâncărime sunt comune. Părul devine mai subțire, uscat, mat, mai puțin colorat, crește mai greu, mai fragil.

 

CEASUL BIOLOGIC ESTE PERTURBAT, trezirea târzie și statul până noaptea târziu sunt mult mai comune decât trezirea matinală. Pacienții pur și simplu nu pot controla ritmul lor circadian.

 

MÂINILE ȘI PICIOARELE devin adesea DEOSEBIT DE RECI. Se poate întâmpla brusc și este caracteristic când e combinat cu transpirația. Mai târziu, în cazurile de intoxicație severă, pot apărea furnicături sau lipsa sensibilității.

 

PACIENȚII pot deveni FOTOFOBICI, descoperind că lumina puternică devine incomodă și neplăcută. Pot apărea tulburări de vedere, inclusiv alterarea percepției culorilor, care duc la sensibilitate scăzută la culoarea roșie sau la orbirea colorată. Abilitatea de a fixa privirea pe obiecte la distanță poate fi sporadic afectată. Vederea periferică poate fi redusă în cazurile mai severe.

 

EFECTELE mercurului la nivelul CAVITĂȚII BUCALE sunt: gingii care se retrag și care sângerează ușor și dinți slăbiți în alveole și care pot fi mișcați ușor. Poate cauza de asemenea salivație excesivă și respirație urât mirositoare.

 

 

Mercurul interferă cu simțul mirosului care devine mai puțin acut, iar mai târziu cu auzul, în care percepția sunetelor nu se diminuează la fel de notabil precum abilitatea pacientului de a le înțelege și interpreta – de exemplu înțelegerea discursului adresat lor chiar dacă îl aud foarte clar.

 

Pacienții experimentează adesea un disconfort simțit precum o bandă strânsă în jurul capului. Mai pot experimenta puncte ascuțite de disconfort în canalele urechilor seara, la culcare.

 

Mercurul interferă de asemenea cu abilitatea organismului de a-și regla temperatura. Pacienții pot alterna între a avea febră și a avea frisoane, în condițiile în care temperatura nu se modifică, fiind nevoiți să poarte mai multe haine decât oamenii din jur, sau dificultăți de adaptare mai mari decât au alți oameni în condițiile variațiilor de temperatură. Dereglarea temperaturii conduce, de asemenea, la transpirații nocturne.

 

La cei mai mulți dintre pacienți apar transpirații profuze, apoi pielea rămâne umedă. Unii pacienți (cel mai adesea femei) nu transpiră prea mult, sau nu transpiră deloc. La acești pacienți transpirația nu va fi indusă în mod corespunzător de căldură sau de exerciții fizice.

 

Tahicardia (accelerarea frecvenței bătăilor inimii=creșterea ritmului cardiac) este destul de frecventă. Ritmul cardiac (pulsul=numărul de bătăi ale inimii pe min) poate varia major într-un interval de câteva minute, fără niciun motiv aparent. Poate apărea durerea cardiacă (angina). Medicii pot auzi zgomote cardiace intermitente și pot găsi pe EKG unde T aplatizate sau intervalul QT prelungit. Edeme neobișnuite pot apărea la nivelul feței și picioarelor.

 

Femeile pot avea menstruații abundente cu dureri abdominale, pot experimenta dureri (usturimi) la nivelul ovarelor și pot simți senzația de umiditate la nivelul zonelor intime.