TERMOMETRE, OBTURAȚII DENTARE
Deși în ultimii ani sunt tot mai folosite termometrele digitale sau cele non-digitale ce folosesc alcool sau alte substanțe netoxice, în multe locuințe încă mai există termometre tradiționale, cu mercur. Mercurul este un element chimic ce devine lichid la temperatura camerei. Acesta se evaporă cu ușurință, emanând gaze toxice. Deși în termometre se află o cantitate mică de mercur (până la 3 grame), spargerea unui termometru cu mercur este totuși un incident ce poate avea consecințe serioase pentru sănătate și pentru mediu și astfel, nu trebuie neglijat.
Ce să faceți dacă s-a spart termometrul: potrivit Agenției SUA pentru Protecția Mediului):
AERISIȚI cât mai repede camera, deschizând ferestrele la exterior și închideți ușile interioare, pentru ca vaporii să nu se răspândească și în alte camere; ventilați pentru cel puțin 15 minute înainte de a vă apuca de curățat și ulterior, pentru cel puțin 24 de ore.
NU FOLOSIȚI ASPIRATORUL pentru a aspira mercurul, deoarece acesta va determina evaporarea substanței și în acest fel va spori expunerea toxică
NU ÎNDEPĂRTAȚI mercurul de pe podea sau covoare CU MĂTURA: aceasta va sparge boabele de mercur în picături mici, care se vor răspândi cu ușurință
NU ARUNCAȚI mercurul ÎN SISTEMUL DE CANALIZARE al locuinței
ARUNCAȚI ORICE MATERIAL absorbant ce a intrat în contact cu mercurul (haine, covoare, tapițerie)
NU CĂLCAȚI peste boabele de mercur, nici măcar cu pantofii
Asigurați-vă că în încăperea în care s-a petrecut incidentul NU SE AFLĂ COPII și animale de casă
Încercați să NU INTRAȚI în cameră pe perioada aerisirii
Cum curățați mercurul de pe suprafețe netede (lemn, parchet, gresie, linoleum):
– folosiți mănuși groase de cauciuc
– adunați picăturile de mercur cu ajutorul unui carton, efectuând mișcări ușoare
– asigurați-vă că adunați toate bobițele, eventual folosindu-vă de o lanternă
– toate resturile de mercur adunate vor fi plasate într-un prosop sau cârpă, cu atenție
– ulterior se va sigila materialul într-o pungă
– o altă variantă este să le adunați într-o sticlă de plastic
– ștergeți suprafața la final cu o cârpă umedă, pe care de asemenea, o veți sigila.
Nu aruncați materialele cu care ați curățat și recipientele în care ați colectat mercurul la pubela de gunoi menajer! Contactați serviciile locale de mediu sau salburitate și cereți îndrumarea pentru depozitarea în siguranță a acestora.(1)
MĂSURI DE SĂNĂTATE:
Inhalarea unor cantități mici de mercur nu pune, în general, probleme grave pentru sănătate. Dacă se evită atingerea directă a mercurului, inahalarea acestora și se aerisește zona unde s-a spart termometrul, nu ar trebui să apară manifestări neplăcute. Dacă s-a produs contactul mercurului cu pielea, spălați-vă cu apă călduță 10-15 min și monitorizați starea de sănătate.
Prezentați-vă de urgență la medic dacă în urma unui astfel de incident, aveți simptome precum: tuse persistentă, dificultăți în a respira normal și senzația că nu aveți aer, dureri și arsuri în piept, tremor, tuse cu sânge.
Cea mai sigură cale de a preveni contaminarea domestică cu mercur este înlocuirea termometrelor de acest tip cu unele noi, ce folosesc marteriale care nu sunt toxice. Dacă totuși dețineți un termometru cu mercur, manipulați-l cu grijă și țineți-l la un loc ferit de copii și animale.
Bibliografie
1 – Mercury Releases and Spills, link: https://www.epa.gov/mercury/mercury-thermometers
2 – What to Do if a Mercury Thermometer Breaks, link: https://www.epa.gov/mercury/what-do-if-mercury-thermometer-breaks
AMALGAMUL DENTAR
și PERICOLUL PENTRU SĂNĂTATEA OMULUI
Amalgamul este aliajul mercurului cu orice alt metal. Aliajul este topirea laolaltă a anumitor metale. Toate obturațiile (plombele) de culoare argintie sunt obturații de amalgam dentar și fiecare dintre ele conține aproximativ 50% mercur. Deși multe țări au interzis sau limitat utilizarea, obturațiile dentare cu mercur sunt încă utilizate în multe regiuni ale lumii, inclusiv în SUA. Mercurul este emis în mod continuu din obturațiile de amalgam și este absorbit și reținut în organism, în special în creier, rinichi, ficat, plămâni și tractul gastro-intestinal. Emisia de mercur poate fi intensificată de numărul de obturații și de alte activități, cum ar fi mestecarea, bruxismul (scrâșnirea dinților) și consumul de lichide fierbinți. Se cunoaște, de asemenea, că mercurul este eliberat în timpul plasării, înlocuirii și îndepărtării obturațiilor de amalgam dentar cu mercur.
Pericolul din amalgamul dentar: riscuri pentru sănătatea umană. Mercurul dentar și vaporii acestuia au fost corelați științific cu o serie de riscuri pentru sănătate care demonstrează pericolul obturațiilor de amalgam. Răspunsul individual la mercur variază, iar unii dintre factorii despre care se știe că pot avea un impact asupra celor expuși la mercur sunt alergiile, dieta, sexul, predispozițiile genetice la reacțiile adverse la mercur, numărul de obturații de amalgam din gură și expunerile concomitente sau anterioare la alte substanțe chimice toxice precum plumbul (Pb).
Studiile științifice au identificat mercurul dentar ca fiind un factor potențial cauzal sau exacerbator al următoarelor afecțiuni: alergii, în special la mercur, boala Alzheimer, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică (boala Lou Gehrig), rezistență la antibiotice, tulburări din spectrul autist, tulburări autoimune / imunodeficiență, probleme cardiovasculare, sindromul oboselii cronice, dureri de cauze neclare, hipoacuzie, boală renală, micromercurialism, reacție lichenoidă orală și lichen plan oral, boala Parkinson, boala parodontală, probleme psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea, disfuncția reproductivă, ideații suicidale, simptome ale intoxicației cronice cu mercur, tirodita.
Se știe că femeile gravide și copiii sunt populații susceptibile la pericolul dat de mercurul din obturațiile de amalgam, iar cercetătorii au demonstrat pericolul pentru stomatologi și personalul din cabinetul stomatologic care lucrează în mod obișnuit cu amalgam dentar.
Mercurul se acumulează în organism, iar orice cantitate de mercur adusă în organism trebuie considerată periculoasă. Utilizarea mercurului în plombele de amalgam dentar prezintă riscuri grave pentru sănătatea umană, iar mercurul dentar eliberat în mediu poate provoca daune de lungă durată faunei sălbatice. IAOMT este dedicat schimbului de date cu mercur dentar, astfel încât profesioniștii și consumatorii să poată recunoaște amenințările plombelor de amalgam.
IAOMT – The International Academy of Oral Medicine and Toxicology (Academia Internațională de Medicină Orală și Toxicologie – https://iaomt.org
Bibliografie:
https://iaomt.org/resources/dental-mercury-facts/