SEMNE ALE INTOXICAȚIEI ACUTE CU MERCUR

Intoxicația cu mercur poate fi acută, în urma expunerii la o doză mare a acestui compus (de obicei, în context profesional sau accidental), sau cronică, prin acumularea mercurului în organism de-a lungul timpului, profesional sau ca urmare a expunerilor (vapori de mercur, ingestie prin consum de pește și alte alimente contaminate, sau contact cu mercurul la nivelul pielii prin intermediul unora dintre cremele de albire, antirid sau a unor unguente).

 

În anumite circumstanțe, intoxicația cu mercur poate fi recunoscută și diagnosticată mai devreme, în faza acută. De exemplu, după plasarea obturațiilor (plombelor argintii) sub linia gingiei, după plasarea sau înlocuirea unor obturații, după plasarea unei coroane de metal sau a unei punți peste amalgamul dentar.

 

Sigur, alte expuneri oculte pot determina, de asemenea, intoxicația acută cu mercur. În această fază precoce se pot regăsi celule sanguine în urină, niveluri foarte ridicate de porfirine urinare care dau o culoare roz urinei, disurie (usturimi la urinare), împreună cu simptome descrise la intoxicația cronică.

 

Expunerea la niveluri foarte mari determină greață, pierderea poftei de mâncare și diaree. În general intoxicația acută duce la simptome fizice mult mai pronunțate, simptomele emoționale și mentale sau modificările endocrine fiind mai puțin pronunțate.

________________