SCHIMBĂRI EMOȚIONALE & COGNITIVE

 

DEPRESIA

Depresia se instalează lent. Pacienții se simt obosiți și apatici. Le lipsește motivația, chiar și pentru obiectivele importante. Își pierd interesul pentru tot ceea ce îi înconjoară, inclusiv pentru viața lor. Nu se mai bucură de viață, nu mai simt bucuria, fericirea. Experimentează în schimb, în mod constant, teama (de ex. teama pierderii slujbei). Pot fi foarte tensionați. Au sentimentul unei sentințe iminente. Fiecare mică problemă este descurajatoare. Dificultăți minore par copleșitoare și de nerezolvat.

 

DETERIORAREA RELAȚIILOR INTERPERSONALE

Statusul emoțional alterat al unei persoane cu intoxicație cu mercur duce la deteriorarea relațiilor interpersonale. Ei devin tot mai iritabili și mai sensibili, reacționând agresiv la remarci relativ nevinovate. Este posibil să nu mai poată primi ordine, instrucțiuni sau sugestii fără să-și piardă cumpătul. Iau în nume de rău criticile și pot interpreta remarci nevinovate drept critici. Pot avea un răspuns exagerat la stimulare și pot deveni temători sau neliniștiți și nervoși. Pot proiecta temerile și neliniștile lor asupra altora, făcând critici nepotrivite sau chiar atacuri.

 

Devin timizi și evită oamenii necunoscuți. Își pot dori să-și viziteze des prietenii sau familia, angajându-se mereu în conversații lungi, repetitive, pentru ca apoi să se retragă pentru perioade prelungite de timp. Se retrag tot mai mult din viața socială.

 

REDUCEREA CAPACITĂȚII DE FUNCȚIONARE COTIDIANĂ

Schimbările emoționale reduc capacitatea pacientului de a funcționa zi de zi. Ei sunt mereu obosiți. Le lipsește autocontrolul și au o judecată slabă. Se supără și se intimidează ușor. Pot deveni certăreți, arțăgoși, pot neglija munca și familia. Nu mai au răbdare. Își pierd stima de sine și devin indeciși. Euforia sau comportamentul maniaco-depresiv apar câteodată. Comportamentul obsesiv sau compulsiv, sau tiparele de gândire sunt comune în stadii ulterioare ale intoxicației. Iluzii și chiar halucinații sunt posibile în cazuri severe.

_________________

DETERIORAREA INTELECTUALĂ (COGNITIVĂ)

INTELIGENȚA SE DETERIOREAZĂ TREPTAT. Persoane strălucite anterior devin monotone, plictisitoare și lente în gândire. Suferă un declin progresiv care afectează în mod specific memoria de scurtă durată și raționamentul logic. Prin urmare, are de suferit capacitatea lor de a face lucruri precum calculele de matematică, jocul de șah.

 

ÎȘI PIERD PUTEREA DE CONCENTRARE. Problemele de memorie pot fi mai degrabă din cauza incapacității de a se concentra și de a da suficientă atenție pentru a reține lucruri, decât din cauza eșecului în reamintirea lor (prin urmare se pot plânge de probleme de memorie, dar obțin rezultate bune la testele de memorie).

 

ÎNCETEAZĂ SĂ MAI FIE MOTIVAȚI DE MUNCA LOR sau de alte sarcini. Gândurile devin intense, repetitive, savante. Gândirea creatoare devine progresiv tot mai dificilă, devenind eventual imposibilă. Ei devin incapabili să aleagă cuvintele potrivite pentru a transmite sensul lor, făcând greșeli gramaticale și stilistice. Abilitatea lor de a se exprima scade progresiv.

 

DIMINUAREA GÂNDIRII CLARE

Incapacitatea de a gândi clar fără a depune un mare efort este un simptom cognitiv distinct. Cea mai bună descriere pentru cei care nu au experimentat asta este aceea a unei mahmureli fără durere. Cei care au experimentat asta vor recunoaște termenul ”brain fog = ceață pe creier” ca fiind integral descriptivă. Pe măsură ce nivelul intoxicației crește sau scade, pacienții trec prin perioade ale vieții în care visează sau nu. Visele pot fi alb-negru.

 

EXPERIENȚA SUBIECTIVĂ A PACIENTULUI

Experiența subiectivă a pacientului cu intoxicație cronică cu mercur constă în iritabilitate, emotivitate, teamă, neliniște, melancolie/tristețe, depresie, slăbiciune, timiditate, oboseală, indecizie și dureri de cap. Sentimente de inutilitate și depresie sunt parte a sindromului de intoxicație. Pacienții simt în general că tiparele lor de comportament sunt raționale, corespunzătoare și justificate. Efectele mentale ale intoxicației sunt tulburătoare și înfricoșătoare.