SIMPTOME

ALE INTOXICAȚIEI CRONICE CU MERCUR

Cum ne afectează VIAȚA

Mercurul este o neurotoxină, o substanță despre care se știe că este toxică pentru țesutul nervos și pentru celelalte organe și țesuturi. Modul în care sănătatea cuiva poate fi afectată de expunerea la mercur depinde de: forma de mercur (metilmercur sau mercur elementar), cantitatea de mercur, vârsta persoanei expuse (sugarii sunt cei mai vulnerabili), cât durează expunerea, modul de expunere (inhalare, ingestie, contact cu pielea) și sănătatea persoanei expuse. Efectele expunerii la mercur pot fi foarte severe, subtile sau pot să nu apară deloc, în funcție de factorii de mai sus.

 

Toate simptomele de mai jos apar și dispar, niciunul dintre ele nu este constant. Cu cât nivelul de intoxicație este mai mare, cu atât mai frecvent vor apărea simptomele la care fiecare este predispus. Având în vedere variabilitatea individuală, oamenii vor avea simptome diferite și nicio persoană anume nu va avea un simptom specific.

 

Faptul că simptomele apar și dispar determină perioade de săptămâni până la ani de zile cu funcționalitate și productivitate înalte, care alternează cu perioade neproductive. Viața pare a progresa cu poticniri și reporniri. Se întâmplă progrese importante în proiecte, care zac mai apoi pe un raft perioade mari de timp, neterminate. Pe măsură ce boala evoluează, perioadele productive devin tot mai scurte și mai puține.

 

Simptomele intoxicației cronice cu mercur își au originea în principal în sistemul nervos central. Disfuncția imună și problemele gastrointestinale apar mai târziu, odată cu perturbarea metabolismului hepatic. Mai pot să apară probleme endocrine. Problemele renale sunt mai rare, ele fiind prezente în intoxicațiile acute.

 

Debutul nu este tipic, spectrul clinic se întinde de la tulburări imperceptibile până la incapacitate completă de funcționare. Intoxicația se instalează lent și progresează ca o imagine în continuă schimbare a disfuncțiilor în creștere.

_____________________