TULBURĂRI NEUROLOGICE

Poate apărea o slăbiciune la nivelul brațelor, în partea de sus, între biceps și triceps; nu este niciun mușchi acolo care să fie slab, dar senzația este foarte clar localizată în acea zonă. Mușchiul care determină senzația de slăbiciune este porțiunea de sus a deltoidului.

 

Tremurăturile la nivelul brațelor interferă cu sarcinile care necesită o bună coordonare a degetelor – scrisul de mână devine inconstant și în final ilizibil (neciteț), nu mai pot fi trasate linii drepte, iar execuția altor lucruri de precizie se deteriorează. În final apare tremorul și la nivelul picioarelor. Acesta este tremor ”intențional”, care dispare în timpul somnului și se accentuează în condiții de stres, cand pacientul încearcă să le controleze. Aceste tremurături sunt brute, grosolane, și mai puțin regulate decât acelea observate în hipertiroidism. Ele constau în tremurături fine care pot fi întrerupte la fiecare câteva minute de mișcări grosiere, sacadate. Tremurăturile încep la nivelul degetelor, inelarul și mijlociul fiind primele, și sunt mai puțin severe atunci când sarcinile sunt familiare. Tremurăturile pot cauza spasme musculare și dificultate la mers. Pot apărea convulsii.

 

Pot apărea tremurături fine ale mușchilor. Acestea pot include spasme ale pleoapelor, precum și slaba coordonare a buzelor și a limbii, determinând redarea discursului vag, neclar și mai greu de înțeles. Discursul poate fi de asemenea tremurător, șovăitor. Tremurături la nivelul degetelor, pleoapelor și buzelor apar înaintea oricăror alte tremurături.

 

Coordonarea afectează de asemenea ochii. Abilitatea de a fixa privirea și de a controla irisul se deteriorează progresiv, la fel și convergența – mișcarea de rotație spre interior, simultană, a ochilor. Slăbiciunea mușchilor care mișcă ochiul determină pacientul să întoarcă și capul ca să vadă dintr-o parte în alta, sus sau jos, în loc să întoarcă doar ochii. Un semn al pierderii coordonării este dificultatea formării numerelor de telefon corect, sau greșeli repetate la introducerea de șiruri lungi de cifre pe tastatură, sau reducerea abilităților de tastare.

 

Acrodinia este un sindrom rar întâlnit la copiii expuși la mercur elementar sau anorganic. E definit de crampe severe la nivelul picioarelor, iritabilitate, parestezii (senzație de înțepături la nivelul pielii), degete dureroase, de culoare roz, exfolierea pielii de pe mâini, picioare, nas. Simptome similare se întâlnesc și la unii adulți, mai ales la cei care sunt sensibili la substanțe chimice.