TULBURĂRI ENDOCRINE & IMUNE

 

MERCURUL INTERFERĂ CU SISTEMUL ENDOCRIN. Tiroida poate deveni nefuncțională. Femeile ar trebui să facă investigații periodice ale nivelurilor hormonilor tiroidieni. O altă problemă endocrină nerecunoscută este urinarea excesivă. Mai mult de 2,5 litri de urină pe zi, mai mult de 5 – 6 ori pe zi, este anormal. Trezirea în fiecare noapte pentru a urina este, de asemenea, anormală.

 

Hipofuncția adrenală subclinică cu simptome de boală Addison este comună. Ea constă în slăbiciune, oboseală, depresie, scădere în greutate, hipoglicemie, anxietate și hipotensiune. Dacă funcționarea bazală a adrenalelor este adecvată, hipertensiunea arterială poate fi parte a complexului de simptome, iar pacientul poate simți o foame continuă.

 

Intoxicația cu mercur are un efect sexual dimorfic. Bărbații devin mai frecvent depresivi și se retrag, în timp ce femeile devin mai des anxioase (neliniștite), timide, temătoare și exagerat de sensibile.

 

Mercurul interferă de asemenea cu abilitatea organismului de a regla nivelul de glucoză. Oboseala simțită 2-3 ore după mese și pofta de dulce care rezolvă problema pentru moment sunt semne de hipoglicemie (indiferent dacă este cauzată de problemele adrenalelor sau nu). Hipogonadismul ocazional este cunoscut și poate fi dificil de recunoscut la bărbați.

 

Mercurul afectează mecanismul de coagulare a sângelui și conduce la apariția cu ușurință a sângerărilor și a echimozelor ( vânătăilor) la unii pacienți. Persoanele intoxicate cu mercur pot dobândi un miros al corpului diferit, care poate fi descris ca asemănător colostrului sau al laptelui dulce. La defecare ei pot simți că nu au terminat și că n-a trecut tot scaunul, atunci când îl au.

 

Mercurul interferă cu oxigenarea sângelui. Respirația rapidă și epuizarea vor apărea mereu, fără să fi existat vreun efort recent. Este neobișnuit de rece și incapabil să genereze căldură organismului pentru a se încălzi. Suplimentar, hormonii tiroidieni vor determina dureri musculare, oboseală, respirație grea chiar și atunci când analizele de laborator pentru tiroidă sunt normale.

TULBURĂRI NEUROLOGICE

MERCURUL DETERMINĂ DEREGLAREA SISTEMULUI IMUNITAR. Pacienții au adesea dificultăți în combaterea unor boli minore, se îmbolnăvesc mai des, iar boala durează mai mult și este mai severă decât la alții cu aceeași boală (de ex. crize recurente de bronșită). Dereglarea sistemului imunitar poate duce de asemenea la alergii, astm și alte complicații respiratorii.

 

Alergiile se exprimă în mod obișnuit cu astm, dureri sinusale, mâncărimi ale pielii și oboseală, fără rinită (nas care curge). Secreții consistente se formează la nivelul nasului. Mâncărimile se regăsesc la nivelul zonelor de piele expuse și pot fi calmate prin spălare.

 

Persoanele cu intoxicație cronică cu mercur au dificultăți în metabolizarea alcoolului și adesea renunță la consumul de alcool pentru că nu le mai aduce plăcere, sau chiar se simt foarte rău după un pahar sau două.

 

Mercurul (și alte metale grele) se așază în locurile active ale anumitor enzime în care alte metale ar trebui să se așeze. Astfel, acele enzime nu-și mai îndeplinesc rolul de detoxifiere a poluanților și a toxinelor care apar în mod normal în organism, iar pacienții devin din ce în ce mai sensibili la calitatea aerului, alimentelor și substanțelor chimice.

 

Devin astfel mofturoși la mâncare, se simt obosiți sau deprimați în perioadele cu poluare semnificativă. Se simt rău după expunerea de rutină la substanțe chimice cum ar fi în timpul fotocopierii, utilizării înălbitorilor sau a detergenților pudră care conțin clor, după vopsire sau montarea faianței. Pot experimenta iritații ale pielii de la haine spălate cu mulți detergenți sau după spălarea corpului cu unele săpunuri sau loțiuni.

 

În cele din urmă, pot dezvolta multiple sensibilități la substanțe chimice sau boli determinate de factori de  mediu. Cea mai frecvent întâlnită sensibilitate este anxietatea după expunerea la hidrocarburi din vaporii de vopsea, gazele de eșapament, etc.

SEMNE ALE INTOXICAȚIEI ACUTE