SURSE DE MERCUR

Mercurul este un element prezent în natură atât spontan, cât și ca urmare a activităților umane. SPONTAN se găseste sub formă de minerale (săruri anorganice) în roci, minereuri, cărbune, lemn, petrol și poate ajunge în aer (vulcani, incendii de pădure), iar din aer în apă și sol. ACTIVITĂȚILE UMANE de ardere a cărbunelui (centrale electrice și energetice), petrolului, lemnului, dar și a deșeurilor care conțin mercur, eliberează mercur în aer, sub formă de vapori, iar din aer mercurul ajunge pe pământ și în apă cu ploaia, cu praful sau cu gravitația.

 

De asemenea, mercurul se găsește în produse de larg consum: unele baterii, becuri fluorescente, multe tipuri de termometre, termostate, obturații dentare de amalgam, întrerupătoare auto. Dacă credeți că un produs din casa dvs. are mercur, ar trebui să știți cum să-l manipulați și să-l depozitați în siguranță, cum să-l aruncați în siguranță atunci când nu mai aveți nevoie de el și ce trebuie să faceți dacă mercurul se varsă dintr-un produs, cum ar fi un bec CFL sau un termometru atunci când se sparge. De asemenea, ar trebui să știți despre produsele care conțin mercur și nu sunt sigure pentru utilizare, de exemplu unele creme de albire a pielii conțin mercur și n-ar trebui utilizate, și să luați în considerare alternative la produsele care conțin mercur. De exemplu, termometrele digitale fără mercur sunt o alternativă mai sigură la termometrele cu mercur. LISTA PRODUSELOR DE LARG CONSUM care conțin mercur:

 

Echipamente medicale și produse farmaceutice: mercurul este utilizat, de obicei în cantități foarte mici, ca agent de conservare sau antibacterian într-o serie de produse farmaceutice fără și cu prescripție medicală, cum ar fi: antibiotice, soluție pentru lentile de contact, amalgam dentar, diuretice, picături de urechi și ochi, unguent pentru ochi, unguent pentru calmarea hemoroizilor, Mercurochrome, spray nazal și termometre, manșete de tensiune arterială. 

Creme: majoritatea cremelor nu conțin compuși de mercur. Cele care conțin sunt creme de albire sau creme pentru pistrui. Nu folosiți creme care conțin mercur, deoarece pot apărea erupții cutanate sau intoxicații, mercurul putând fi absorbit prin piele.

Amalgam dentar și termometre: vezi detalii aici.

Electronice: mercurul este utilizat la fabricarea ecranelor LCD și a monitoarelor. Este de asemenea utilizat la sistemul de închidere a ecranului laptopului. Televizoarele fabricate înainte de 1991 pot conține și comutatoare cu mercur. Aceste produse trebuie aruncate în mod corespunzător la centrele de colectare a deșeurilor menajere periculoase.

 

 

 

Unele antichități, cum ar fi barometre, pendule, ceasuri, oglinzi și vaze conțin mercur. Controlați cu atenție fiecare element pentru a identifica fisuri sau scurgeri. Dacă este posibil, înlocuiți componentele care conțin mercur. Când le mutați, manipulați-le cu grijă pentru a preveni eliberarea mercurului. Păstrați-le astfel încât să nu fie la îndemâna copiilor.

Aparate electrice: modele mai vechi ale aparatelor electrice, inclusiv lăzi frigorifice, încălzitoare, uscătoare de haine, fier de călcat și mașini de spălat pot conține întrerupătoare cu mercur care pornesc sau opresc dispozitivul sau pot aprinde/stinge o lumină. Aparatele cu gaz, inclusiv cuptoarele, încălzitoarele de apă, încălzitoarele pentru piscine și electrocasnice din unele vehicule de agrement (rulote), pot conține mercur. Modelele mai vechi pot avea senzori de lumină pilot care conțin mercur. Dacă nu știți dacă un aparat conține mercur, contactați producătorul.

Becuri: inclusiv becuri fluorescente, becuri fluorescente compacte (CFL), lămpi de descărcare de mare intensitate (HID), lămpi ultraviolete, lumini de neon.

Piese auto: mașinile fabricate înainte de 2003 pot avea întrerupătoare sau relee cu mercur. ÎNTRERUPĂTOARELE sunt produse/dispozitive care deschid sau închid un circuit electric sau o supapă pentru lichid sau gaz. Ele sunt utilizate la portbagaje, hote auto, geamuri din spate încălzite, senzori de accelerație pentru airbag-uri și centuri de siguranță, sisteme de frânare anti-blocare. RELEELE sunt produse/dispozitive care deschid sau închid contacte electrice pentru a controla funcționarea altor dispozitive din același circuit sau un alt circuit electric. Aceste dispozitive trebuie îndepărtate în mod corespunzător de cei care le demontează. Echilibrele pentru roți de camioane, autovehicule și motociclete instalate în spatele ansamblurilor roților pot conține mercur.

Echipament sportiv: supresorul de recul al puștilor poate conține mercur pentru a absorbi și amortiza șocurile. Mercurul este utilizat și în stabilizatorii arcurilor pentru tir cu arcul și în comutatoarele luminilor din vârful undițelor de pescuit.

Barometre: există riscul eliberării mercurului dacă instrumentul este spart sau manipulat necorespunzător.

Termostate: este puțin probabil ca termostatele cu mercur să se rupă sau să curgă mercurul în timpul utilizării, dar trebuie să fie aruncate în mod corespunzător atunci când sunt înlocuite. Termostatele vechi trebuie duse într-un centru local de colectare pentru reciclarea deșeurilor periculoase. Termostate fără mercur sunt disponibile pentru achiziționare.

Unele bijuterii, în cea mai mare parte din Mexic, conțin mercur elementar lichid (metalic) încorporat în sticlă. Dacă sticla se sparge, mercurul se poate împrăștia.